Asylsökande får stanna i Rimforsa

Det tillfälliga asylboendet på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa ska lägga ner. Migrationsverket erbjöd de asylsökande familjerna nya platser i bland annat Kramfors, 70 mil bort från det samhälle där de börjat rota sig. Men nu får familjerna stanna: folkhögskolan har erbjudit dem platser på sitt internat.
Uppdaterad: 10 maj 2016

Antalet asylsökande har under året minskat jämfört med året innan.

Migrationsverket har därför beslutat att stänga flera tillfälliga asylboenden runt om i landet. Boendet på Liljeholmens folkhögskola är ett av dem. Här bor idag åtta barnfamiljer från Syrien och Afghanistan, som efter Migrationsverkets beslut måste flytta. En familj hade fått plats i Åtvidaberg, medan de sju övriga fick besked om att de skulle flytta till Kramfors, som ligger 70 mil från Rimforsa.

Migrationsverkets beslut har rivit upp starka känslor hos Rimforsaborna. De har nämligen engagerat sig i ortens nya invånare och hjälpt till att integrera dem i samhället. Bland annat har de asylsökande familjerna fått faddrar, möjlighet att delta i språkcaféer och svenskundervisning på folkhögskolan. Migrationsverket har sagt upprepade gånger att asylboendet i Rimforsa är ”det bästa vi har sett”, skriver Corren

Malena Säll, som är sfi-lärare på folkhögskolan, säger till Corren:

– De känner att de är en del av samhället och det gör att de har ett otroligt driv att lära sig svenska. Min bedömning är att de redan är halvvägs till att kunna försörja sig själva, de behöver bara bättre språkkunskaper.

Även de boende själva vill stanna kvar i Rimforsa:

– Här har vi kommit in i rutinerna. Vi vill verkligen stanna och det skulle betyda jättemycket för oss, säger Ayub Yusuf till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Han och hans familj har flytt från Syrien och till slut hamnat på boendet på Liljeholmens folkhögskola.

Folkhögskolans rektor Daniel Bjurhamn har försökt hitta familjer som kan ta emot de asylsökande, men lösningen blev till slut att de får bo kvar på skolan. Folkhögskolan har lediga internatbostäder som flyktingfamiljerna nu erbjuds bo i. De flesta tackade ja på stående fot.

– De var mycket glada och tacksamma över att vi har hittat en lösning för dem, säger Maria Alphonce, föreståndare för asylboendet, till Corren.

Svenska från dag ett

Projektet Svenska från dag ett är en satsning där folkhögskolor och studieförbund anordnar kurser och aktiviteter för asylsökande. Folkbildningsrådet har fördelat 25 miljoner till folkhögskolorna inom ramen för projektet. Syftet med satsningen är att de asylsökande tidigt ska få kunskaper i svenska språket och om det svenska samhället för att påskynda en framtida etablering.

Vill du läsa mer om Svenska från dag ett kan du göra det här.