Lunnevads folkhögskola firar med AI-drömmar

Föreställningen "AI-drömmar" har tagits fram av elever och personal på Lunnevads folkhögskola, en av Sveriges tre första folkhögskolor. Den 21 november framförs föreställningen för första och enda gången, i samband med Folkbildarforum.
Uppdaterad: 19 november 2018

Per Enequist, som är frilansande regissör, skådespelare och dansare, är den som regisserar och håller ihop jubileumsföreställningen med omkring 100 elever från Lunnevad folkhögskolas musik-, dans- och konstlinjer. Arbetet har pågått länge, men det är först nu, knappt ett par veckor före premiären, som alla bitar sammanförs.

Han skrattar när han får frågan om hur läget är. Det är bråda dagar.
– Vi hade repetition hela dagen igår med dans- och musikeleverna i samma rum för första gången. Det blev en intensiv dag, men vi lyckades gå igenom hela föreställningen, så det känns lovande!

AI-drömmar har kommit till för att fira folkbildningens och Lunnevad folkhögskolas 150-årsjubileum. I föreställningen är dock året 2068 och folkbildningen firar 200 år. Hur ser världen ut då? Kanske har artificiell intelligens, AI, gjort sitt stora intåg?

Framtidsskildringar som involverar teknik blir ofta dystopiska, men den här föreställningen vill utmana mer än så.
– Vi leker med tanken att AI förbättrar folkbildningen, säger Per. Att det är något som kan få oss att växa som människor. Men sen finns det också en mörk twist i allra högsta grad.

Läs hela artikeln om AI-drömmar på Folkbildarforums webbplats.