Ny budget innebär ingen förändring i folkhögskolornas statsbidrag

Den 24 november antog riksdagen Moderaternas, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetalternativ för 2022. Det innebär dock ingen förändring vad gäller folkhögskolornas statsbidrag eftersom folkbildningen inte nämns i budgetförslaget.
Uppdaterad: 25 november 2021

I regeringens budgetförslag uppgår statsbidraget till folkbildningen till ca 4,83 miljarder kr. Eftersom M, SD och KDs budgetförslag inte berör folkbildningen innebär det att regeringens förslag kommer att gälla. Det blir alltså ingen förändring i bidraget till folkhögskolorna och folkbildningen i stort.

Partiernas egna budgetförslag

– Inför att budgeten togs så tittade vi på de olika partiernas förslag på nivå för folkbildningsanslaget, säger Henrik Ludvigsson, utredare på Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO.

Sverigedemokraternas egen budgetmotion innehåller en sänkning av folkbildningsanslaget på ca 1,18 miljarder, en minskning med omkring 20%. Den sänkningen finns dock inte med i M, SD och KDs gemensamma budgetförslag som nu röstats igenom.

Moderaterna föreslår i sitt eget budgetförslag en sänkning på 138 miljoner kr och Kristdemokraterna föreslår i sin egen budget en sänkning på 40 miljoner, specifikt riktat mot studieförbundens verksamhet Svenska för föräldralediga.

Liberalerna föreslår att man stryker de öronmärkta 300 miljonerna särskilt avsatta för nya platser på folkhögskola. Centerpartiets och Vänsterpartiets egna budgetförslag innebär ingen förändring vad gäller folkbildningsanslaget.

– Resultatet blev efter gårdagen att M, KD och SDs gemensamma budgetalternativ gick igenom med konsekvensen att anslaget till folkbildningen blir i enlighet med regeringens budgetproposition, ca 4,8 miljarder, säger Henrik Ludvigsson.

Partiernas anslag till folkbildningen, förslag till statens budget 2022

Läs mer om statens budget för 2022 på riksdagen.se >