Tecknad bild föreställande Hédi Fried.
"Vänj dig aldrig vid orättvisor." Hédi Fried överlevde Förintelsen och är en av initiativtagarna till demokratisatsningen #ViMåstePrata.

Sveriges folkhögskolor står bakom #ViMåstePrata

Demokratisatsningen #ViMåstePrata är ett initiativ till försvar för demokratin, initierad av Hédi Fried, Kristina Persson, Sverker Sörlin, Per Ödling och Elisabeth Åsbrink.
Uppdaterad: 6 november 2020

Om #ViMåstePrata

Sveriges folkhögskolor står bakom #ViMåstePrata tillsammans med Studieförbunden. 

Webbplats >
Facebooksida >
Twitterhashtag #ViMåstePrata >

Planera in demokratimöten på skolan

Många demokratimöten har hållits på folkhögskolorna de senaste åren, ofta inom ramen för #ViMåstePrata. Möten med uppskattade talare från demokratitalarbanken. Demokratitalarna står fortsatt till skolornas förfogande.

Vi hoppas att många nya möten ska hållas. Det kan både vara i digital form eller coronasäkrat på plats i skolan. #ViMåstePrata har möjlighet att ge ett stöd för dessa möten på 5000 kronor. https://www.vimasteprata.org/demokratitalare

Besök oss gärna på vimasteprata.org eller följ oss på Facebook https://www.facebook.com/vimasteprataomdemokrati.

Materialbank kring demokrati

Inför 100-årsjubileet av demokratin samlar #ViMåstePrata - det folkbildningsgemensamma demokratiinitiativet - in material till en materialbank kring demokrati. Möjlighet för alla demokrati-aktörer att sprida material och information.

Här ska den som är intresserad kunna bilda sig i frågor kopplat till demokrati och hitta metoder, verktyg, litteratur - såväl fakta som skönlitteratur - filmtips, förslag på radioprogram och poddar, övningar och övrigt material. 

Vi håller själva på att ta fram samtalskort om demokrati, som finns sedan tidigare, men nu kompletteras med Hundra år av kvinnokamp och Internationella perspektiv. 

Vi samlar allt på vår hemsida vimasteprata.org och sprider information i våra kanaler. Vår huvudmålgrupp är studieförbund och folkhögskolor, men medlemsorganisationer, samverkansparter och alla våra demokrativänner är intresserade av det vi erbjuder.  

Maila länkar och info till kajsa@studieforbunden.se

Sidan är under uppbyggnad och vi meddelar när allt ligger uppe

Digitala demokratifrukostar

I höst genomför vi fem digitala demokratifrukostar som belyser utmaningar för demokratin från olika perspektiv. En utmärkt möjlighet att samla klassen, lyssna och diskutera viktiga demokratifrågor tillsammans.

Du kommer att få möjlighet att ställa frågor och komma med funderingar.

Läs mer på vimasteprata.org >

Vi fortsätter 2020-2021

Sent i våras 2020 blev det klart att #ViMåstePrata fortsätter att stärka folkbildningens demokratiarbete runt om i Sverige under 2020 och vidare 2021 då demokratin fyller hundra år och ska firas. Det är ett annorlunda landskap vi möter nu när arbetet satts igång. Vi satsar på kreativa lösningar och hoppas på ett 2021 då vi kan träffas.

Vi ser också en demokrati som utsatts för press, både i Sverige och i omvärlden under Corona och hoppas lära oss mer om hur vi stärker demokratin in i framtiden. Medlen är avsedda för att främja det demokratiska samtalet och demokratins motståndskraft. Vi ser fram emot att samarbeta med er och att inkludera fler i samhällsbygget. Gå gärna in på vår hemsida vimasteprata.org som uppdateras vartefter och håll koll här på Facebook. Skicka gärna in tips på föreläsningar och arrangemang som lyfter aktuella demokratifrågor - vi sprider gärna!

Snart hörs och ses vi och diskuterar vad vi kan göra tillsammans!

Kontakt

Kontakt för folkhögskolorna är Ronny Schueler, ronny.schueler@folkbildning.net.