
Studie- och yrkesvägledning
SYV-konferens för folkhögskolepersonal
Varje år bjuder vi in till en konferens för dig som arbetar med studie- och yrkesvägledning på folkhögskola. Föreläsningar, workshops och seminarier blandas med nyheter från utbildningsvärlden och erfarenhetsutbyten.
2023 års konferens kommer hållas på Bosöns idrottsfolkhögskola 23-24 oktober. Mer information om konferensen hittar du här >
2022 hölls konferensen 13-14 oktober på Vadstena folkhögskola. Här hittar du programmet>
Baskurs
- om studie- och yrkesvägledning på folkhögskola
Ett par gånger om året bjuder vi in till en kurs för dig som är ny som SYV på folkhögskola! Vi samtalar om studie- och yrkesvägledning på folkhögskola och går igenom folkhögskolans behörighetssystem.
Datum för när kursen ges 2023 är ännu inte bestämt.
En digital version av baskursen finns att titta på här >
Folkhögskolans behörighetsmodell
- kurs för rektorer och personal i ledningsfunktion
Ett erfarenhetsutbyte om det myndighetsutövande som det innebär att bedriva Allmän kurs. Här får du som är rektor, eller har annan ledningsfunktion på folkhögskola, koll på folkhögskolans behörighetsmodell.
Kursen hölls vid två tillfällen under våren 2022. 13 och 18 maj i Sveriges folkhögskolors kansli i Stockholm.
Folkbildningsrådet
På Folkbildningsrådets webbplats finns Folkbildningsrådets styrdokument som rör behörighetsintygande och studieomdömessättning.
Skolans ansvar vid avbrutna studier
Det är vanligt förekommande att deltagare avbryter sina studier under terminens första veckor. Om ni har studerande som avbryter sina studier eller ändrar sin studieplan ska både ni som skola och den studerande meddela ändringen till CSN.
Förutom studieavbrott kan en ändring exempelvis vara ökad eller minskad studieomfattning eller ändrad längd på studieperioden.
För att undvika onödiga återkrav på grund av att en studerande fått för mycket studiemedel är det viktigt att ni rapporterar in till CSN så fort något inträffar.