Boka in en processdag
När processdagen är genomförd finns ett underlag för kvalitetsgruppen att gå vidare från, i form av medarbetarnas inspel och tankar om vad som fungerar bra på skolan – och vad som kan förbättras.
Ta hjälp av FSO
Som stöd i folkhögskolornas utveckling av kvalitetsarbetet erbjuder FSO en inspirerande dag för alla medarbetare. Målet med dagen är att ge inspiration till ett förnyat arbete på skolan där all personal bjuds in för att bidra med idéer.
Erbjudandet innebär:
- ett förmöte med skolledning som genomförs av FSO
- en heldag med all personal under ledning av en processledare
- uppföljning med processledaren och skolledning.
Processledaren ger en introduktion om vad kvalitetsarbete kan innebära och leder sedan personalen i gruppdiskussioner utifrån metoden Fyra hörnstenar för bildning. Resultatet blir en inventering av personalens idéer för att utveckla skolans kvalitet i stort och smått och kan ingå som en del av skolans systematiska kvalitetsarbete.
FSO har utbildat en grupp erfarna pedagoger från landets skolor som ledare för en processdag och dessa är redo att ta uppdrag. FSO utser processledare för skolor som anmält intresse. Processledarens uppdrag utförs inte på den egna skolan.
Vad kostar en processdag?
En processdag kostar 7 000 kr. FSO avlönar processledaren som tar tjänstledigt från sin folkhögskola för att utföra uppdraget.
Anmäl ert intresse genom att mejla jonna.hamlin@sverigesfolkhogskolor.se.
Fyra hörnstenar för bildning
Fyra hörnstenar för bildning har utvecklats med särskilt fokus på folkhögskolornas eget kvalitetsarbete. De ger ett ramverk för varje folkhögskola att ha som utgångspunkt för sitt kvalitetsarbete och hörnstenarna används i arbetet under processdagen.
Många skolor använder de fyra hörnstenarna som hjälp för att, område för område, belysa och värdera sin verksamhet och fundera över vad som fungerar bra, och vad som behöver förbättras.
Ledning
Ledning handlar om skolans ledning och styrning. Det kan gälla relation och ansvarsfördelning mellan huvudman, styrelse och skolledning. Här återfinns även övergripande frågor om arbetsmiljö och personal. Det kan också handla om rutiner för årlig verksamhetsplanering, budgetarbete och uppföljning. Inom denna hörnsten ligger även det övergripande ansvaret för det systematiska kvalitetsarbetet.
Bildningsmiljö
Bildningsmiljö handlar om skolans inre kultur, allt som upprätthåller och utvecklar en god atmosfär för alla som finns på skolan. Vissa delar är mer påtagliga, som lokaler, kost, fritidsaktiviteter. Annat kan vara mer svårfångat och beröra exempelvis bemötande, relationer och konflikthantering. På en del skolor kan det handla om internatets roll i lärandet.
Pedagogik
Pedagogik handlar om folkhögskolans pedagogiska kännetecken, och hur de återspeglas i undervisningen, i vardagen. Samspelet mellan pedagoger och deltagare, deltagarnas inflytande och aktiva medverkan, att se och möta varje deltagares behov, pedagogikens demokratiska dimensioner – dessa frågor och många fler ryms inom denna hörnsten.
Formalia
Formalia handlar om rutiner för folkhögskolans formella ansvar som utbildningsanordnare och sådant som är viktigt ur ett studeranderättsligt perspektiv. Hit räknas bland annat antagningsprocessen, omdömessättning, behörighetsgivning, utfärdande av intyg och frågor kring studiestöd.