Skapa grönare kök

Ett grönt kök får både planeten, deltagare och lärare att må bättre.
Uppdaterad: 6 mars 2023
  • Hitta metoder för minskat matsvinn, till exempel genom att väga maten innan den slängs från tallriken. Genom gemensam vägning blir svinnets storlek tydlig.  
  • Kontakta mataffärer och be att få deras svinn. Inspireras av Leksands folkhögskola som samverkar med den lokala Coopbutiken. Butiken skänker frukt och grönt med kort utgångsdatum till skolan, vilket sedan används i skolans matlagning.  
  • Fixa ett bra källsorteringssystem där det är lätt att göra rätt. 
  • Odla en äng och egna örter utanför skolan. 
  • Anlägg en egen kompost och jordfabrik. 
  • Skapa bra information i och runt köket om hållbar mat och vad det betyder för planeten.  
  • Hitta sätt att sluta med eller åtminstone minska förbrukningen av engångsartiklar som papptallrikar och plastbestick.
  • Öka samverkan i hushållningen mellan köket och kurserna.
  • Se över skolans menyer och anpassa dem efter säsong. 

Olika tips för att hållbarhetssäkra menyer hittar du till exempel i säsongspyramiden som Diet for a green planet skapat eller i en guide som Världsnaturfondens tagit fram: "Hur man kan äta klimatsmart".

Gå vidare till nästa tips: Involvera deltagarna >