Prata om demokrati och vilken värld du vill leva i.

Demokrati och val

2024 hålls val i Europa. Vilken värld vill du leva i och vilka frågor brinner du för? Finns det någon möjlighet att påverka EU-politiken och hur hänger egentligen demokrati och folkhögskola ihop?
Uppdaterad: 4 april 2024

Här har vi samlat några övningar, lästips och diskussionsunderlag som ni kan använda på er skola, gärna i anslutning till Folkhögskolans dag, för att uppmärksamma EU-valet och ta tillfället i akt att prata om demokrati.

Läs på

Valguide

Globalportalen samlar tips på artiklar, poddar, tv-program, debatter, valkompasser och allt annat du kan behöva för att sätta dig in i valrörelsen.

Till Globalportalens valguide (ny flik)

Politik på lätt svenska

En del röstar inte eftersom de tycker att det är för svårt. Det vill 8 Sidor ändra på genom sin bok på lätt svenska.

Dags att rösta EU-valet 2024 (ny flik) 

Handledning för Dags att rösta (ny flik)

Diskussionskort om demokrati och EU

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har samlat bra material på sin sajt. Här finns bland annat diskussionskort och övningar. 

Diskutera EU (ny flik)

Varför bry sig om demokratin? (ny flik)

Om demokrati och delaktighet

I antologin Demokratin och delaktigheten som är framtagen av Kommittén Demokratin 100 år finns korta reflektioner kring olika aspekter på demokratin. 
Demokratin och delaktigheten (pdf, ny flik)

Handbok i lokalt påverkansarbete

En handbok med konkreta tips på hur ni kan bedriva lokal opinionsbildning och påverkan. Handboken är fri för er organisation att göra till er egen.

Till Handbok i lokalt påverkansarbete (pdf, ny flik)

Kolla på film

Make Democracy great again

Dokumentärfilmen Make Democracy Great Again sätter fokus på en av vår tids viktigaste frågor: Kommer demokratin att överleva? Nu erbjuder FSO alla folkhögskolor att kunna visa filmen inom sin kursverksamhet utan kostnad fram till 1 september. Ta tillfället i akt att se filmen, diskutera demokrati och engagemang i era klassrum! Är din folkhögskola intresserad, kontakta Lina Remnert på FSO.

Bildningsbyrån

Kortdokumentärer från Bildningsbyrån om människor som gjort avtryck i politiken. Om personer som gått mot strömmen i sin samtid och lagt grunden till demokratin, rösträtten och flickors skolgång.

Se kortdokumentärerna här på UR:s webbplats (ny flik)

Deltagare om demokrati och engagemang

Läs en intervju med Sophia på Blekinge folkhögskola om demokrati, EU-val och engagemang och vad folkhögskolorna kan göra. Intervju Sophia

Övningar och lektionsupplägg

Prata i ditt klassrum

Fråga dina klasskompisar eller prata i smågrupper: Vilka frågor brinner du för? Vad är viktigt för dig? Vad är din superkraft och hur kan du använda den för att skapa förändring?  

Prata i smågrupper: Finns det något i EU-politiken som relaterar till den frågan? Hur kan det jag gör här påverka det som händer i Europa?  

Bjud in partier till skolan

Vill ni bjuda in politiska partier till skolan? Här är en lärarhandledning med olika metoder, tips och diskussionsfrågor som kan användas i klassrummet före, under och efter att partierna bjudits in till skolan.

Till materialet Prata politik (ny flik)

Intervjua lokala politiker

Låt deltagarna intervjua lokala politiker om frågor som berör dem. 

Till Sveriges folkhögskolorns guide från brainstorming till genomförande

Skapa ett parti 

Under en heldag får deltagare på hela skolan i blandade grupper i uppgift att skapa varsitt, helt nytt parti. En lärare/personal vägleder varje grupp. En teambuildande övning i demokrati. Idén är hämtad från Jämshögs folkhögskola. 

Ladda ner dokument med beskrivning av övningen Skapa ett parti 

Undersök vad dina grannar tänker och tycker

Gå ut på stan och fråga människor vad de bryr sig om. Känner de till EU-valet och kommer de rösta? Vad skulle de vilja se för förändring? Kanske kan du skriva ett reportage eller göra en film av svaren du samlar in som kan väcka tankar hos andra? 

Spela spelet Avskaffa demokratin 

Att avskaffa demokratin i Sverige är lättare än du tror – testa själv i brädspelet Dictator of Sweden som Civil Rights Defenders har tagit fram. Det går att skriva ut själv för en valfri summa (minst 10 kr).

Läs mer och ladda ner spelet (ny flik)

Samtalskort om val och demokrati – #Vimåsteprata

Projektet #Vimåsteprata tog fram digitala samtalskort i samband med valåret 2022. 

Ladda ner eller skriv ut korten (ny flik)

Projektet #Vimåsteprata har tagit också fram ett samtalsmaterial med titeln Prata vidare – demokratiska samtal på gränsen, som går att använda i kombination med ett seminarium med samma namn.

Ladda ner materialet (pdf, ny flik)

Boka en fortbildning 

FSO har Agenda 2030-fortbildare som kan hålla kortare eller längre fortbildningar för personal och deltagare om demokrati och konspirationsteorier: hur kan vi arbeta mot desinformation och konspirationsteorier på folkhögskolor?

Det finns också möjlighet att få fortbildning kring klimatutmaningen. Fortbildarna är folkhögskollärare och fortbildningen kan anpassas efter era behov eller målgrupp. 

Kontakta Lina Remnert, samordnare för global hållbarhet på FSO om du är intresserad!

Mejla till lina.remnert@sverigesfolkhogskolor.se