Vårens utbytesresor del 2

Uppdaterad: 27 juni 2022

Dalsland och Valjeviken

I början av maj genomförde vi vårens tredje utbyte. Den här gången var det Dalslands folkhögskola som besökte Valjevikens folkhögskola i Sölvesborg.

Även denna gång började vi med en workshop i Pro Action Café såsom vi gjort under tidigare utbyten, men eftersom den här träffen låg mycket senare på våren och deltagarna hunnit komma en bra bit på vägen med sina förändringsarbeten ändrade vi upplägget och frågorna. Fokus på frågorna som skulle besvaras handlade mer om själva processen och utgick från följande frågor:

  • Berätta om förändringsarbetet
  • Hur är det att jobba med förändringsarbete?
  • Vad händer nu?

Det blev en givande workshop där deltagarna fick ta del av varandras arbeten. På Dalslands folkhögskola i Trollhättan har deltagarna gått samman och skapat en studiecirkel där de bjuder in föreläsare som pratar om de ämnen som engagerar deltagare i gruppen. De har t. ex bjudit in en föreläsare som pratat om ekonomi.

På Dalslands folkhögskola i Färgelanda har deltagarna skapat ett gemensamt förändringsarbete om ekologisk rehabilitering. De har bland annat åkt på studiebesök på Kosteröarna. Där hjälpte de bland annat till att städa stränderna från olja, och lärde sig mer om sanering av miljögifter.

På Valjeviken har deltagarna gått in i flera mindre projekt, vissa jobbar i grupper och andra jobbar självständigt. Några förändringsarbeten som pågår på Valjeviken är en ekologisk och bivänlig odling på skolan, en återvinningsstation och utställning om nedskräpning som ska finnas permanent på skolan, en serie träffar där deltagare och pedagoger på skolan leds i olika former av avslappning som tex meditation och skogsbad och en podd om miljö.

Efter workshopen lämnade vi över till Valjeviken som introducerade Dalslands folkhögskola för skolans nationalsport fläskboll. Fläskboll spelas i gympasal, alla deltagare sitter i rullstol och det hela går ut på att lagen ska göra mål i motståndarnas mål med en pilatesboll. Bollen får studsas och passas i luften, men inte sparkas fram. Dalslands folkhögskola imponerade mot veteranerna i Valjeviken och det blev ett flertal spännande matcher! Resten av eftermiddagen spenderades utomhus vid vattnet där Valjeviken förberett en tipspromenad med frågor och uppgifter som skulle genomföras i grupp.

Innan det var dags för avfärd hann vi med en kort diskussion om framtida samarbeten mellan skolorna. Där lyftes bland annat idéer om olika former av digitala forum och sätt att hålla kontakt.

 fläskboll fläskboll

Nelly, Anna-Lena och Erika

Marieborg och Glokala

I maj åkte Marieborgs folkhögskola på studieresa till Malmö och passade på att besöka Glokala folkhögskolan. De två skolorna styrde upp dagen helt själva och satte agendan tillsammans.

Skolorna hade först en introduktion där skolorna berättade för varandra om arbetet de gör i projektet. Deltagarna fick sedan möjlighet att lära känna varandra och prata vidare om förändringsarbeten och Globala målen i smågrupper. Sedan visade Glokala runt i Malmö och bjöd på rundvandring hos deras samarbetsorganisation Växtverket. Glokalas deltagare arbetar med en stadsodling tillsammans med Växtverket och berättade för Marieborg om sitt arbete.

Dagen avslutades med gemensam lunch!

glokala förändringsarbete höns hos glokala

foto från Glokala: Ali Jehad

Stadsmissionen och Röda Korset

Som en del av sitt förändringsarbete hade Röda Korset som tidigare nämnt planerat en dag där de bjöd in lokalsamhälle och andra folkhögskolor i projektet till en pop-up utställning i Skärholmen i mitten av maj.

Det blev en fullspäckad dag när Stadsmissionen besökte Röda korset. Dagen inleddes med filmvisning följt av en visning av Röda korsets utställning där deltagarna samlat information om globala målen och redovisade olika förändringsarbeten som de påbörjat. Efter detta bjöd Röda korset på lunchbuffé och en pingisturnering som deltagarna på skolan ordnat.

Dagen blev ett fint avslut för deltagarna i projektet, och ett uppskattat möte mellan projektets två Stockholmsskolor. Till hösten planerar Stadsmissionen att bjuda över Röda korset och fortsätta utbytet!

LunchPingis

27 juni 2022