Rektor Stadsmissionens folkhögskola

Stadsmissionens Skolstiftelse söker nu en rektor till Stadsmissionens folkhögskola samt chef för Stadsmissionens Yrkeshögskola i Stockholm. Rektors övergripande ansvarsområden är undervisningens kvalitet och utveckling, personal och arbetsmiljö, ekonomi och resultat. Ansök snarast, senast den 25 april.
Uppdaterad: 31 mars 2021

Om tjänsten

Rektors övergripande ansvarsområden är undervisningens kvalitet och utveckling, personal och arbetsmiljö, ekonomi och resultat. Rektor ansvarar för att varje deltagare och studerande får relevant utbildning, att skolan arbetar mot såväl uppsatta mål inom ramen för nationella styrdokument, Stadsmissionens Skolstiftelses riktlinjer samt för skolans systematiska kvalitetsarbete.

I den här rollen ansvarar du för ungefär 30 engagerade medarbetare. Personalansvar delas med en biträdande rektor på Folkhögskolan. I uppdraget ingår mål- och visionsarbete, kvalitetsutvecklingsarbete, att skapa tydliga arbetsprocesser, att skapa förutsättningar för tillväxt inom de olika verksamheterna, att leda personal- och verksamhetsutveckling samt att bidra till att befästa nya utbildningsformer.

Rektor rapporterar till VD och ingår i Stadsmissionens Stiftelses rektorsgrupp. Tjänsten är en tillsvidaretjänst på heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Tillträde i augusti 2021 eller enligt överenskommelse.

Kompetenser och erfarenheter

Vi söker en erfaren skolledare som:

 • är förtrogen med folkbildning, folkhögskolas och yrkeshögskolas syfte, mål, uppdrag, regel- och finansieringssystem
 • har erfarenhet av personal-, budget- och resultatansvar
 • har en akademisk utbildning inom pedagogik, ekonomi och/eller administration
 • har genomfört den statliga rektorsutbildningen, meriterande ej ett krav
 • har erfarenhet från olika skolformer och gällande lagstiftning och erfarenhet av systematiskt kvalitetsarbete
 • är driven och utvecklingsinriktad och har flerårig skolledarerfarenhet med dokumenterad förändringsledning och utvecklingsresultat
 • har erfarenhet av och stort intresse för att marknadsföra och utveckla skolverksamhet.

Relevanta erfarenheter kan vara som rektor/biträdande rektor på folkhögskola, på gymnasieskola och/eller yrkeshögskola, gärna i kombination med förankring i någon form av ideell verksamhet.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som tillsammans med din personalgrupp vill göra tydlig skillnad för deltagarnas och de studerandes bästa genom att skapa struktur, påvisa kvalitet, driva pedagogisk utveckling och därmed möjliggöra deltagarnas goda utveckling och kunskapsinhämtning inför framtida arbete.

Som person är du

 • en tydlig ledare som visar vägen, hjälper till att prioritera, delegerar samt visar tillit till andras kompetens, fattar beslut och följer upp
 • en närvarande och inkluderande ledare med förmåga att engagera och samla en arbetsgrupp och skapa teamanda och en god arbetsmiljö
 • trygg, prestigelös och har god samarbetsförmåga
 • en skicklig kommunikatör i tal och skrift
 • modig, nyskapande och utvecklingsinriktad.

Ett uppdrag för den verksamhetsnära och utvecklingsinriktade ledaren

Stadsmissionens folkhögskola och Yrkeshögskola är ett idémässigt nav gällande folkbildning. På våra utbildningar och kurser förändrar unga och vuxna sina liv, lär sig verktyg för förändring av både egna och andras villkor och får kunskaper för framtida arbete. Stadsmissionens folkhögskola och yrkeshögskola är en del av Stadsmissionens Skolstiftelse, en idéburen organisation utan vinstutdelning som utbildar unga och vuxna i Mälardalen.

I stiftelsen finns fem skolformer – Grillska Gymnasiet och gymnasiesärskola samt Stadsmissionens folkhögskola, uppdragsutbildning och Yrkeshögskola. De sex gymnasieskolorna är belägna i Västerås, Uppsala, Eskilstuna, Örebro, Stockholm och Kungsholmen. Stadsmissionens skolstiftelse vill utmana och komplettera privata och kommunala skolors erbjudanden för lärande. Med totalt 3000 studerande är Stadsmissionens Skolstiftelse en av Sveriges största fristående, idéburna skolorganisationer. Läs mer på stadsmissionen.se/folkhogskola.

Om skolan

Stadsmissionens folkhögskola och Stadsmissionens Yrkeshögskola vänder sig till alla vuxna över 18 år och har idag ca 200 deltagare och 150 studerande. Folkhögskolan utgörs till största delen av allmän kurs på motsvarande grund- och gymnasienivå. Allmän kurs finns även på distans. Vi har också kurser med inriktning svenska som andraspråk och en särskild kurs i skrivande.

Yrkeshögskolan erbjuder behandlingspedagog/socialpedagogutbildning med yrkeshögskoleexamen; reguljär utbildning, uppdragsutbildning och Yh-Flex. Till hösten planerar skolan även att erbjuda korta utbildningar. Samtliga Yh-utbildningar bedrivs i nära samarbete med det sociala fältet och arbetslivsrepresentanter har tillsammans med utbildningsanordnaren det övergripande ansvaret för utbildningarna.

Skolan har en varm och generös atmosfär och här blandas människor i olika åldrar och med olika bakgrund i en personlig miljö. Medmänsklighet och tolerans för varandras olikheter är en grundläggande värdering, liksom ett starkt engagemang för våra studerande och deltagare.

Frågor och ansökan

I denna rekrytering har vi valt att samarbeta med Constatera Search & Interim. Om du har frågor kontakta gärna rekryteringskonsult Lotta Belfrage Palmqvist, 0722-522 373.

Ansök snarast, senast 25 april 2021, genom att bifoga CV och ansökningsbrev via www.constatera.se.

Urval och intervjuer sker löpande. Det är aktuellt att söka tjänsten så länge annonsen är publicerad.

Välkommen med din ansökan!