Rektor sökes till Braheskolan

Braheskolan - Visingsö folkhögskola söker en rektor som ska ansvara för planering, utveckling, marknadsföring, genomförande och uppföljning av Braheskolans verksamhet. Ansök senast den 18 september.
Uppdaterad: 1 september 2020

Vi söker

  • en inspirerande ledare som ser möjligheter.
  • en engagerad folkbildare med intresse för människor, kunskap och internationalisering.
  • en tydlig kommunikatör som gillar att ha med folk att göra.
  • en lyhörd beslutsfattare som tar ansvar för ekonomi, verksamhet och arbetsmiljö.

Vad innebär rollen?

Du ansvarar för planering, utveckling, marknadsföring, genomförande och uppföljning av Braheskolans verksamhet. Du har också det övergripande ansvaret som VD för dotterbolaget Wisingsö Hotell och konferens (WHK), som har egen personal med kompetens inom hotell och restaurang. Du ansvarar för skolans och bolagets samlade ekonomi, verksamhet och arbetsmiljö. För att verksamheten ska fungera krävs olika typer av intäkter, vilket gör marknadsföring och försäljning till ett viktigt ansvarsområde.

Tillsammans med medarbetarna driver du skolans verksamhet och pedagogiska arbete framåt utifrån uppsatta mål. Tjänsten medför ett självständigt arbete under stort eget ansvar. Du rapporterar direkt till styrelsen och dess ordförande.

Som rektor för Braheskolan möter du människor med olika bakgrund, olika behov och olika drömmar. Du har tät kontakt med skolans personal och elever och med skolans internationella samarbetspartners. Du har kontakter med myndigheter, kommuner, regioner, anordnare av konferenser och många andra kunder och intressenter.

Braheskolan och WHK ingår i Folkuniversitetsgruppen Öst, vilket ger dig tillgång till specialistkompetens inom bland annat ekonomi, HR och marknadsföring. Det ger dig också ett nätverk av kollegor på chefsnivå.

Vem söker vi?

Rollen ställer krav på flera års erfarenhet av att leda, driva och utveckla verksamhet med ansvar för organisation, ekonomi och medarbetare. Du har en akademisk utbildning eller motsvarande kunskaper. Du har mycket god förmåga att kommunicera i tal och skrift på svenska och kan kommunicera på engelska. Du har erfarenhet av och kunskap om utbildning, folkbildning och interkulturella möten.

Vi förutsätter att du delar vår syn på alla människors lika värde och rätt till kunskap. Vi värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten.

Annat som är meriterande för tjänsten

Det internationella perspektivet är centralt för Braheskolan, så erfarenheter av internationellt arbete är meriterande.

Om du har genomgått rektorsutbildning för folkhögskola, tidigare arbetat inom folkhögskola, eller med chefsuppdrag inom utbildningssektorn eller civilsamhället är det meriterande.

Om du har ett eget nätverk i regionen är det meriterande, liksom om du har erfarenheter av arbete i besöksnäringen.

Placeringsort

Placeringsorten är Visingsö, som är din huvudsakliga arbetsplats. Vissa resor med övernattning kommer att ingå i arbetet. 

Utmaningar idag och i morgon

Pandemin har inneburit påfrestningar för verksamheten under 2020. På Visingsö och internationellt överfördes utbildningarna till distans under våren, vilket gjorde att all nästan all verksamhet kunde genomföras. Många konferenser på WHK ställdes in under sommarhalvåret, vilket var påfrestande för bolagets ekonomi. Den ekonomiska situationen är idag under kontroll på skolan och i bolaget.

Framtiden kommer också att bjuda på utmaningar, men framför allt mängder av möjligheter, både för skolan och konferensanläggningen. För att förverkliga möjligheterna behövs ett lyhört, flexibelt och målmedvetet ledarskap. Klyschigt, men sant…

Ansökan

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev senast 18 september via denna ansökningslänk >

Om Braheskolan

Braheskolan är en av Sveriges drygt 150 folkhögskolor. Skolans verksamhet finns dels på Visingsö i Vättern där man också har elevbostäder, dels i skolans filialer i västra Sverige samt på skolor i England, Frankrike, Spanien och Tyskland. Braheskolan bedriver allmän kurs, särskild kurs och etableringskurs. Skolan genomförde mer än 9000 deltagarveckor år 2019. Motsvarande drygt 20 lärare var sysselsatta på heltid. Sju av skolans lärare tjänstgör på Visingsö. På ön finns också flera vaktmästare samt personal som arbetar med administration, ekonomi och stöttar rektor med skolledning. Skolan och WHK omsatte 2019 sammanlagt drygt 55 MKr. Skolans huvudman är Folkuniversitetet, Kursverksamheten vid Stockholms universitet.

Läs mer om folkuniversitet som arbetsgivare https://www.folkuniversitetet.se/jobb

För mer information och frågor

Vill du veta mer, kontakta styrelsens ordförande Gunnar Danielsson:
08-789 41 70
gunnar.danielsson@folkuniversitetet.se.