Kulturreservatets folkhögskola söker lärare till Allmän kurs

Kulturreservatets folkhögskola söker dig som tycker om att utmana den traditionella synen på lärande och brinner för bildning. Du kommer undervisa och vara lärare på allmän kurs grund och gymn. Ansök senast den 9 augusti.
Uppdaterad: 2 juli 2021

Din profil

Vi söker dig som tycker om att utmana den traditionella synen på lärande, brinner för bildning och har en kreativ och lösningsfokuserad syn på ditt arbete. Du har bred kompetens och god social förmåga som sätter individens trygghet och respekt i centrum för lärandet.

Du har förmåga att förmedla kunskap på ett tydligt och lättförståeligt sätt, samt har god förståelse för hur människan tar till sig kunskap och människors olika förutsättningar. Du anpassar sättet att förmedla ditt budskap till mottagaren och har en bred kulturell förståelse.

Kompetens/erfarenhet

Det är inget krav att du har en avslutad lärarutbildning, men högskolestudier som motsvarar ämnesbehörighet för gymnasienivå inom Svenska eller Svenska som andraspråk är meriterande liksom tidigare erfarenhet av lärartjänst, arbete inom folkbildning eller annan pedagogisk verksamhet. Därutöver är en bred ämneskompetens på grundskolenivå (En, Ma, SO) särskilt meriterande.

Du delar folkbildningens idé om ett demokratiskt arbetssätt, att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation, att bidra till ökad delaktighet i samhället samt att se till varje människas behov och förutsättningar.

Om tjänsten

Du kommer undervisa och vara lärare på allmän kurs grund och gymn. med speciellt fokus på svenska och svenska som andraspråk. Eftersom vi arbetar tematiskt och ämnesövergripande vill vi helst att du på grundskolenivå även kan undervisa grundläggande matematik, samhällskunskap och engelska. Vi vill också att du är efter en introduktionstid är beredd att ta huvudläraransvar för Allmän kurs.

Vårt arbetssätt är kollegialt vilket innebär att vi utvecklar kurser och pedagogiska idéer tillsammans. Tjänsten innebär också en stor frihet när det gäller att lägga upp undervisningens innehåll och form. Vi strävar också efter samverkan mellan folkhögskolans olika kurser och vill gärna integrera det teoretiska, praktiska och kulturella.

Tjänsten är en tillsvidareanställning 50 % till 100 % med tillträde fr.o.m. 23 augusti eller efter överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Ansökan

Välkommen med din ansökan till info@kulturreservatetsfhs.se senast den 9 augusti 2021. Till ansökan skall bifogas CV, examensbevis eller dokumenterade högskolebetyg och ett personligt brev där du presenterar dig själv, kort beskriver din pedagogiska grundsyn och vad som motiverar dig att söka tjänsten. Du skall också ange en till två referenspersoner.

Kulturreservatets folkhögskola är en dagfolkhögskola i Riddarhyttan och Skinnskatteberg och är fram till och med 2022 en filial till Botkyrka folkhögskola för att därefter bli en självständig skola.

Om Kulturreservatets folkhögskola

Skolan är fortfarande under utveckling och vi söker dig som vill vara med om att bygga en annorlunda skola. Skolan är religiöst och partipolitiskt obunden och sätter bildningen och individens utveckling i centrum utan andra agendor. På skolan kan man läsa allmän kurs, estetiska kurser och en landsbygdsutvecklingskurs. Dessutom driver skolan en öppen seminarieverksamhet.

Folkhögskolan har också en forskningssamverkan med Uppsala universitet kring platsbunden kunskap och kultur. Därutöver ingår folkhögskolan även i ett stort nätverk av konstnärliga och idéburna organisationer

Allmän kurs på folkhögskola är ett alternativ till gymnasiet och Komvux, med möjlighet att få behörighet för vidare studier. Studier erbjuds både på grundskole- och gymnasienivå. För att tillgodogöra sig Allmän kurs är en god utveckling i svenska språket särskilt viktig.

Michael Gustavsson
michael@kulturreservatetsfhs.se