Biträdande rektor till Scouternas folkhögskola

Som biträdande rektor arbetar du tillsammans med rektor och skolledning för att utveckla och driva folkhögskolan framåt. Centralt för arbetet är ett verksamhetsnära ledarskap och pedagogisk ledning. Sista ansökningsdag är 2023-02-12.
Uppdaterad: 20 januari 2023

Tjänsten

Som biträdande rektor arbetar du tillsammans med rektor och skolledning för att utveckla och driva folkhögskolan framåt, i enlighet med rådande uppdrag och villkor för folkbildningen och från vår huvudman Scouterna. Biträdande rektor har huvudansvar för skolans allmänna kurser som bedrivs både i klassrum och på distans, med totalt ett åttiotal deltagare och sju undervisande lärare samt en deltidsanställd SYV.

I tjänsten har du särskilt fokus på ledning, planering och utveckling av allmän kurs, du är chef för lärarlaget och kan samtidigt vara en del av lärargemenskapen. Inom ditt ansvarsområde ligger också rekrytering och antagning av deltagare till allmän kurs samt utvärdering och uppföljning av deras studiegång. Arbetet innebär även att företräda och marknadsföra verksamheten internt och externt.  

Centralt för arbetet är ett verksamhetsnära ledarskap och pedagogisk ledning, liksom stort administrativt ansvar. Detta innebär exempelvis tjänstefördelning, systematiskt arbetsmiljö- och kvalitetsarbete, budgetansvar, deltagaruppföljning samt ansvar för studeranderättsliga frågor. Tillsammans med rektor är du en viktig del i att utveckla folkhögskolans pedagogik inom alla verksamhetsområden, med särskilt fokus på allmän kurs.

Kvalifikationer                                        

Vi söker dig som har pedagogisk utbildning på högskolenivå med goda referenser från tidigare ledningsuppdrag. Genomförd skolledarutbildning är en fördel, men ej ett krav. Utöver formell utbildning och goda ledaregenskaper är följande kvalifikationer meriterande: 

  • Chefserfarenhet från personalledning och målstyrd verksamhet. 
  • Tidigare uppdrag som arbetslagsledare eller annan arbetsledande roll i skola. 
  • Erfarenhet från folkhögskolan som utbildningsform 
  • Erfarenhet av verksamhetsuppföljning samt budget-, prognos- och övrigt ekonomiarbete. 
  • Erfarenhet av folkhögskolors administration och rapportering.  
  • Kunskap och erfarenheter av distansundervisning, e-learning och digitala verktyg i undervisningen är värdefullt i arbetet. 


Personliga egenskaper

Som person är du en trygg ledare med personlig mognad och stark egen drivkraft. Du tar ansvar för dig själv, uppdraget, resultatet och gruppen. Du är bra på att strukturera upp arbetet både för dig själv och andra och delegerar med både tydlighet och lyhördhet. Du har god administrativ och organisatorisk förmåga, liksom god samarbetsförmåga både som chef och kollega.

Du får saker att hända och är bra på att engagera andra. Ditt ledarskap utgår från dina goda värderingar, i linje med folkbildningens uppdrag, och präglas av ett lyssnade och stödjande ledarskap. Du är strategisk och utvecklingsfokuserad men har förmågan att stanna upp och reflektera. Du trivs i miljöer med högt tempo och kontinuerlig förändring.

Villkor

Arbetsgivaren är Scouternas folkhögskola med placeringsort i Stockholm. Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde i mars 2023 eller enligt överenskommelse. Provanställning om 6 månader tillämpas. Arbetstiden är målstyrd och avtalad som semestertjänst. Scouternas folkhögskola omfattas av kollektivavtal mellan Fremia, Unionen och Sveriges lärare. Vi eftersträvar större mångfald och ser gärna sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. 

Ansökan

Vi tar endast emot din ansökan via scouterna.se/jobbAnsökan ska innehålla personligt brev, CV samt löneanspråk. Vi uppskattar att du döper dokumenten med för- och efternamn samt skickar dem i pdf-format.

Sista ansökningsdag är 2023-02-12. Intervjuer sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum.

Scouternas folkhögskola

Scouternas folkhögskolas profil bygger på ledarskap och att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare. Vi erbjuder kurser som ger högskolebehörighet och ledarskapskompetens. Vi fokuserar på bland annat hållbarhet, demokrati, inkludering och mångfald. 

Folkhögskolan, som är scoutrörelsens center för pedagogik, utbildning och ledarskap, ger varje år hundratals ungdomar och vuxna personlig utveckling. Vi tar avstamp i en modern samhällsanalys och utvecklar skolan efter samhället och individens behov. Vi söker nu förstärkning till skolledningen, med särskilt fokus på allmän kurs, för att fortsätta driva skolan framåt.

Kontakt

Eventuella frågor om tjänsten ställer du till:

Liza Rosenberg, rektor Scouternas folkhögskola: 
liza.rosenberg@scouterna.se, 08-555 065 34  

Annika Pernikliski, HR-ansvarig: 
annika.pernikliski@scouterna.se, 08-555 065 35 

Cecilia Wesslén, facklig representant: 
cecilia.wesslen@scouterna.se, 0720706944