Webbinarium

Demokratifrukost #17 - Burman, Wikforss & Sturmark

Akademiledamoten Åsa Wikforss talar om sin senaste bok, ”Därför Demokrati.” Idéhistorikern Anders Burman om sin bok, ”Dissensus”. Moderator är demokratitalaren, Christer Sturmark. Musik av Clara Alm. Varmt välkomna!
Uppdaterad: 30 september 2021

Demokratifrukost #17

Burman + Wikforss + Sturmark:

"Dissensus och kunskap - om demokratins idéhistoria och nuläge"

"Demokratin har aldrig varit en självklarhet. Ständigt har den omtolkats och omprövats. Demokratins historia är full av nystarter och krisstämningar, heroiska insatser och kompakt motstånd. Under största delen av historien har ordet till och med haft en negativ klang. Kunskap är avgörande för dess överlevnad." /Burman + Wikforss

demokratifrukostar0014999.jpeg

Anders Burman är idéhistoriker och författare. Han visar hur dissensus – en konstruktiv oenighet – alltid präglat såväl diskussionerna om demokratin som diskussionerna inom en demokrati. Den enes dröm har varit den andres mardröm. Se boken Dissensus här.

Åsa Wikforss är filosof, författare och ledamot av svenska akademin. I sin senaste bok visar hon hur demokratin är det enda styrelseskick som lägger sitt öde i våra händer. Det är dess stora styrka men också stora sårbarhet, som utnyttjas av av desinformation och propaganda. Kunskap är därför avgörande för att inte konspirationsteorier och känsloladdad retorik ska ta över och sänka demokratin inifrån. Se boken Därför demokrati här.

Christer Sturmark är dagens moderator. Han är författare, förläggare, debattör och tidigare ordförande för förbundet Humanisterna. 

Clara Alm från studieförbundet Kulturens spelar live. Lyssna här!

Varmt välkomna!