Webbinarium

Demokratifrukost #16 - Sofia Näsström

Sofia Näsström är statsvetaren som skrivit den enormt uppskattade ”Demokrati - en liten bok om en stor sak”. Hon visar hur jämlikhet och frihet är grunderna i demokratin.
Uppdaterad: 30 augusti 2021

Demokratifrukost #16

Sofia Näsström: "Varför demokrati?"

Varför har vi demokrati? Vad menar vi egentligen med demokrati? Vilka är ”folket”? Hur ska folket styra? Och vad ska det styra över?

Sofia Näsström är statsvetaren som skrivit den enormt uppskattade ”Demokrati - en liten bok om en stor sak”.  Hon visar hur jämlikhet och frihet är grunderna i demokratin. Att samhället faktiskt tillhör oss alla och att det verkligen spelar roll vad vi gör. Men hur skapar vi tro på att vi kan göra skillnad? Många unga vuxna dras idag till auktoritära idéer. I en tid av stor komplexitet där somliga dras till enkla lösningar och auktoritära idéer visar Näsström hur majoritetens uppgivenhet är den största faran.

Befinner sig demokratin alltså i kris? Vad betyder det? Och hur kan vi stärka de demokratiska rörelserna i sådant fall? Vad är folkbildningens roll i det?

Ambika Hansell Ek från Sveriges folkhögskolor leder morgonens samtal. Musik av norrländska electropopduon Kitka (Sensus).

Varmt välkomna! 

Tid: 8.45-9.30, 8 sept, Zoom. Kostnadsfritt. Länk skickas ut efter anmälan.

sofianasstromprofessionelltfotohansjonssonsvv2100.jpgambikaliggandelagupplost.jpegdownload3237.jpg

 

Sofia Näsström: https://www.dn.se/kultur/enkelt-och-klart-sprak-i-liten-bok-om-demokrati/ 

Kitka: https://www.youtube.com/watch?v=AEON7VfAbEw