Konferens

Världen i klassrummet

Välkommen till en demokratistärkande heldag för pedagoger på folkhögskola. Vi utforskar tillsammans verktyg för att skapa en lärandemiljö där hela världen ryms och får växa i klassrummet.
Uppdaterad: 16 oktober 2023

På folkhögskolan finns hela världen representerad. Här möts människor med olika bakgrunder, erfarenheter och behov. Det kan ge upphov till både fantastiska möten och till friktion.

Men vad gör vi när vi står inför en situation där deltagares olika värderingar och åsikter leder till konflikt eller diskriminering? Hur gör vi för att möta varandra utifrån våra olika förutsättningar? Hur kan vi som jobbar på folkhögskola rusta oss för utmaningarna som det kan innebära att samsas i ett och samma klassrum? 

Välkommen till en heldag fylld av inspiration, nya verktyg och erfarenhetsutbyten! 

Program

8.30 Incheckning, kaffe & smörgås

9.00 Hej & välkomna

barakat.jpgBarakat Ghebrehawariat föreläser om inkluderande kommunikation. Foto: Senay Berhe

9.30 Får man säga svart? Från teoretisk ångest till terminologisk trygghet

En inspirerande och informativ session i normkritik och inkluderande kommunikation med Barakat Ghebrehawariat. Hur kan språket vara en transportör av ex. sexism och rasism? Hur kan man använda språket som ett verktyg för att främja jämlikhet och synliggöra privilegier och diskriminering? 

Barakat Ghebrehawariat är statsvetare, föreläsare och utbildare med lång erfarenhet av att arbeta med mångfald och antirasism utifrån ett kommunikationsperspektiv. Läs mer om Barakat Ghebrehawariat >

11.00 Arbete i mindre grupper 

Workshoppen leds av lärare på folkhögskola. Tillsammans tittar vi på utmanande situationer som har uppstått i klassrummet och diskuterar lärdomar, erfarenheter och lösningar. 

12.00 Lunch

13.00 Jag-vi-världen - hur hittar vi det gemensamma i stället för olikheterna? 

När vi arbetar med Jag-vi-världenmetoden börjar vi i jaget och söker oss sedan vidare mot vi:et. Här blir det gemensamma centralt, vilket kan bidra till att bygga tillit, öka förståelsen för olikheter och öppna upp för svåra samtal mellan deltagare.

Projektledare Elin Bonnier och metodutvecklare Nelly Bachner delar med sig av exempel och konkreta övningar från metoden där enskilda engagemang och erfarenheter står som grund för att hitta det gemensamma. 

13.45 Fika

14.00 Arbete i mindre grupper fortsätter

15.30 Uppsamling & avslutning

16.00 Konferensen avslutas

Kostnad

Att delta vid konferensen kostar 500 SEK. Inkluderar mat och fika. 

Hitta hit

Plats för konferensen är Bagarmossens Folkets hus som ligger på Lillåvägen 44. Ta tunnelbanans gröna linje 17 mot Skarpnäck och stig av i Bagarmossen. 

Boende

Vi erbjuder inget boende. Bagarmossen nås på 10 minuter från Södermalm där det finnas många hotell i olika prisklasser. 

Kontakt

Vid frågor, kontakta lina.remnert@sverigesfolkhogskolor.se