Konferens 11-12 apr

Kommunikationskonferensen 2024

Årets Kommunikationskonferens anordnas den 11-12 april på Leksands folkhögskola. Konferensen har fokus på framtid, handlingskraft och konkreta verktyg. Du kommer att lära dig mer om påverkansarbete, AI, strategier och sociala medier. Varmt välkommen, både du som arbetar med kommunikation och du som arbetar med skolledning!
Uppdaterad: 7 december 2023

Om konferensen

Målgrupp:

Kommunikatörer, Rektorer

Tid:

Torsdag den 11 april kl 09.30 till fredag den 12 april kl 14.15

Plats:

Leksands folkhögskola

Anmälan:

Anmäl dig senast den 21 mars.

Anmäl dig här

Välkommen till 2024 års upplaga av Kommunikationskonferensen! I år håller vi till på Leksands folkhögskola invid Siljan. Nytt för i år är att även rektorer och skolledning är välkomna att delta utöver kommunikatörer. 

Årets program präglas både av snackisen AI och det politiska läge som folkhögskolorna befinner sig i just nu där många skolor drabbats av nedskärningar.

Vi vill att konferensen ska bidra till handlingskraft och till känslan av att vi alla kan göra något. Därför finns möjlighet att workshoppa kring opinionsbildning, strategier i sociala medier samt AI, under konferensens första dag. Under dag två samlas vi för att reflektera och tänka framåt tillsammans i en open space.

Varmt välkomna! 

Program


Torsdag den 11 april 

9.30 Hej och välkomna!

10.30-12.00 Inspirationsföreläsning
Föreläsare: Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Kristina har lång erfarenhet av förändringsledarskap samt opinions- och påverkansarbete. Hon kommer att berätta om kampanjer, verksamhet och projekt som har lyckats vända en negativ trend och få medialt genomslag. 

12.00 Lunch

13.00-14.30 Valbara workshops – pass 1
Under eftermiddagen kan du delta i två valbara workshops, där du kan välja på tre olika teman. Du kan stanna kvar i samma tema eller byta efter fikat.

Vi vet att både tid och bakgrundskunskaper varierar på landets alla folkhögskolor, därför har vi sett till att det går att välja bland mer grundläggande workshops och mer fördjupande.

a) Från räckvidd till konvertering – möjligheterna med digital marknadsföring
Jobbar du smart? Förstår du hur de olika delarna kan hänga ihop? Här får du både insikt och inspiration om hur digital marknadsföring hänger ihop och hur möjligheterna ser ut. Upplägget passar deltagare oavsett kunskapsnivå – det kommer finnas något för alla som vill lära sig och förstå sig på hela den digitala paletten. Du lär dig allt från hur du får räckvidd och vilka möjligheter det finns för att skapa intresse, till att driva trafik och konvertering.

Seminariehållare: Jessica Engström, VD, strategisk projektledare och delägare på Falunbaserade kommunikationsbyrån United Power.
Viktor Tannefors, webbdesigner och webbutvecklare på United Power. Läs mer om United Power (öppnas i ny flik).

b) Opinionsbildning och påverkansarbete
I denna första del går vi igenom grunderna för att förstå vad opinionsbildning är för något. Mer information kommer.

Workshopledare: Silvia Kakembo, byråchef på Arena Opinion, en PR- och kommunikationsbyrå som arbetar för  att ideella organisationer ska nå ut med sitt budskap, oavsett om det handlar om att påverka opinionen eller locka fler medlemmar. Läs mer om Arena Opinion (öppnas i ny flik).

c) AI för kommunikatörer - möjligheter och utmaningar
En introduktion till vad generativ AI innebär, hur det påverkar yrkesrollen och hur de nya möjligheterna kan effektivisera vårt arbete.

Workshopledare: Petronella Barvaeus är konsult med fokus på digital
kommunikation och en regelbundet anlitad föreläsare och kursledare, bland annat hos Sveriges Kommunikatörer och Berghs School of Communication.

14.30 Fika 

15.00-16.30 Valbara workshops – pass 2

a) Skapa din egen sociala medierstrategi
Lägger du ned mycket tid på dina inlägg? Osäker på om du gör rätt saker? Att ha en strategi för sina sociala medier underlättar mycket i arbetet med sociala medier. Den ska hjälpa er att skapa flöden som återspeglar er verksamhet på ett sätt som fångar och behåller din målgrupps intresse. Vi lär ut delarna som du behöver ha koll på för att skapa en egen strategi.

Workshopledare: Jessica Engström.

b) Opinionsbildning och påverkansarbete 
Vilka stora utmaningar har vi i i dag och hur kan vi arbeta med opinionsbildning och påverkan för att hantera dem? Mer information om innehåll kommer. 

Workshopledare: Silvia Kakembo. 

c) AI-verktygen som ökar din effektivitet och kreativitet
En praktisk genomgång av en rad smarta verktyg för att skapa text, bild, ljud och video. Reflektion kring användningsområden, juridik och förhållningssätt.

Workshopledare: Petronella Barvaeus. 

16.40-17.00 Reflektion och avslutning

18.00 Gemensam middag


Fredag den 12 april 

9.00 Återsamling och gemensam uppstart 

9.30 Panelsamtal 
Folkhögskolor delar med sig av lärdomar och lyckade exempel. 

10.00-12.00 Open space 

12.00 Lunch

13.00-14.00 Open space – fortsättning

14.15 Konferensen avslutas


Boende

Leksands folkhögskolas vandrarhem

Vandrarhem med 25 dubbelrum. Boka senast 21 mars. Vid bokning, uppge "FSO konferens" som referens.

Läs mer och boka Leksands folkhögskolas vandrarhem (öppnas i ny flik)

Moskogen Leksand Resort 

Hotellstugor med tre enkelstugor och 25 dubbelstugor, ca 2 km från Leksands folkhögskola. Dela gärna din stuga med någon om du har möjlighet!

Boka senast 13 mars. Vid bokning, uppge "konferens Leksands folkhögskola" som referens. 

Läs mer och boka Moskogen (öppnas i ny flik). 

Hotell Leksand 

Ca 2 km från Leksands folkhögskola. Vi har inte reserverat några rum på Hotell Leksand.

Läs mer och boka Hotell Leksand (öppnas i ny flik). 


Hitta hit 

Leksands folkhögskola ligger på Siljegårdsvägen 21, drygt 2 km från centrala Leksand där det finns tåg- och bussförbindelser. 


Kostnad

1 200 kronor per person. Inkluderar fika, två lunch och en middag. Vid avbokning senare än den 21 mars debiteras hela kostnaden. 


Kontakt

Vid frågor, kontakta Miriam Steinbach: miriam.steinbach@sverigesfolkhogskolor.se