Konferens

Kommunikationskonferensen 2023

Den 16-17 mars anordnades den årliga Kommunikationskonferens på Jakobsbergs folkhögskola utanför Stockholm. Det bjöds på matiga föreläsningar och inspirerande workshoppar.
Uppdaterad: 28 mars 2023

Den 16-17 mars anordnades den årliga Kommunikationskonferensen för de som arbetar med kommunikation på folkhögskola. Ett tillfälle för sammanhållning, fortbildning och möten. 

Program och material

Hur ser unga på folkhögskolan i dag? 

Ungdomsbarometern föreläste om ungdomars syn på utbildning, med särskilt fokus på folkhögskola. Läs mer på Ungdomsbarometern.se (nytt fönster).

Se samma föreläsning från tidigare tillfälle nedan.


Lyckas på sociala medier

Hannah Carlson från Digitalsnack berättade om trenderna att ha koll på och hur du får bäst effekt på sociala medier. 

 

Ta del av Hannahs PowerPointpresentation om sociala medier här (nytt fönster).

Läs mer om Digitalsnack (nytt fönster)

Så når du fram med klarspråk 

Hur skriver man en text som läsaren förstår? Genom olika exempel, diskussion och övningar fick deltagarna träna på att titta på text med läsarens ögon. Med Emma Karke, kommunikatör FSO.

Ta del av Emmas presentation (nytt fönster, 691 kB)

Optimera dina kurser och nyheter på folkhögskola.nu

Fredrik Olén, kommunikatör och webbstrateg FSO gick igenom hur du gör för att synas och nå ut på folkhögskola.nu. Fredrik utgick ifrån de instruktioner och manualer som finns på denna länk.

Folkhögskolans skyltfönster - en studie om folkhögskolornas hemsidor 

Mattias Stjernqvist, doktorand vid Stockholms universitet, föreläste om sin forskning kring folkhögskolornas hemsidor på nätet. Vem kan jag bli här? En studie om hur folkhögskolorna skildrar sig själva på sina hemsidor. Läs mer om Mattias Stjernqvists forskning på su.se (nytt fönster)

 

Goda exempel och annorlunda tänk – berättelser från folkhögskolorna

  • Terese Oliw, Braheskolan-Visingsö folkhögskola berättade om den digitala kampanjen XOXO fhs som de planerar tillsammans med Sunderby folkhögskola och Sommenbygdens folkhögskola. Temat är kärlekshistorier från folkhögskolan. 
  • Anders Olsson från Jämshögs folkhögskola berättade om uppståndelsen i media efter att skolans kök råkat beställa 44 kaviartuber istället för fyra. 
  • Martin Wikström från Skarpnäcks folkhögskola berättade om Stockholms folkhögskolors gemensamma infonätverk och deras olika satsningar, till exempel Folksalongen. 

Workshop: Inkluderande kommunikation, nätverkande och utbyte av erfarenheter 

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete som kommunikatör? Vilka lösningar har du som funkar som andra kanske kan ta del av? Johanna Valentin och Wendy Francis från utbildningsföretaget Amphi ledde oss genom en dag där deltagarna på ett interaktivt och inkluderande sätt fick dela idéer, tankar och utmaningar. Läs mer om Amphi (nytt fönster).

Inkluderande kommunikation 

Som en del av workshopen höll Wendy Francis ett kort pass där hon berättade om framgångsfaktorer för en kommunikation som talar till fler.

Ta del av Amphis presentation om inkluderande kommunikation här (pdf, nytt fönster).

Kontakt

Vid frågor, kontakta Miriam Steinbach, miriam.steinbach@sverigesfolkhogskolor.se