Konferens 21 sep

Gröna kök

En inspirerande heldag för dig som jobbar i och med köket på folkhögskola. Det blir ett tillfälle att mötas och fördjupa sig i kökets möjligheter och utmaningar.
Uppdaterad: 15 maj 2023

Praktisk information

Målgrupp:

Kökspersonal

Tid:

Torsdag den 21 september, kl 10-17.

Plats:

Vårdinge folkhögskola. Buss kan ordnas för gemensam färd från pendeltåget.

Anmälan:

Anmäl dig senast 7 september. Anmälan är bindande men din plats kan överlåtas till någon annan. Pris: Konferens och mat 750 kronor.

Anmäl dig här

Välkomna till en dag för er som arbetar i köket. Det blir ett tillfälle att mötas och fördjupa sig i kökets möjligheter och utmaningar. Erfarenhetsutbyte och inspirationsföreläsningar kring kring kök, hållbarhet och hur maten globalt och lokalt är viktig för att uppnå en hållbar värld. 

Program

Föreläsning: Varför en omställning är nödvändig för människans, djurens och naturens hälsa. På ett gott och roligt sätt!

Olga Grönvall Lund, grundare av föreningen Reformaten samtalar om vår matproduktion och konsumtion som i dag står för en stor andel av de globala utsläppen av växthusgaser. Och inspirerar oss hur vi kan göra för att bidra till en positiv omställning. Läs mer om Reformaten (nytt fönster).

Föreläsning och workshop: Grön mat för planeten och framtiden - varför och hur 

 

Maria Svalin Sundfeldt, utbildningsansvarig för Ekovegetariskt kök och delägare för Svalins spis, samtalar om vår tids viktiga omställning till hållbar mat. Utgångspunkt är de globala målen, engagemang i maten - hela vägen från myllan, mikrolivet i jorden till gemenskapen runt måltiden och tillbaka igen. 

Vilka möjligheter kan finnas i ett folkhögskolekök? Vi får ta del av köket som del i Vårdinge folkhögskolas miljöarbete, utbildningarna i Ekovegetariskt kök och skolans EU- finansierade projekt Södra Vårdinge grönsaksodling som går ut på att bli självförsörjande på grönsaker. Under dagen tittar vi också närmare på Vårdinges odlingar och utekök. Läs mer om projektet.

Erfarenhetsutbyte

  • Vad är hållbar mat?
  • Hur kan vi skapa en organisation kring köket och maten där alla är delaktiga? 
  • Hur kan köket vara centralt i skolans arbetssätt? 
  • Hur kan köket stå för engagemang för framtidens mat? 
  • Kan mat vara en väg för våra deltagare att agera för planetens framtid? 

Kontakt

Vid frågor, kontakta Lina Remnert lina.remnert@sverigesfolkhogskolor.se.