Webbinarium 15 jun

Hur kan folkhögskolorna stötta folkbildningen i Ukraina?

Nu bjuder vi in dig som är lärare på folkhögskola att vara med och stötta olika folkbildningsinitiativ i Ukraina. Välkommen till en träff där du får möjlighet att diskutera folkbildningens möjligheter i Ukraina och knyta viktiga band för internationell solidaritet.
Uppdaterad: 29 maj 2023

Om träffen

Målgrupp:

Lärare

Tid:

15 juni, kl 14-16

Plats:

Digitalt. Länk kommer ett par dagar innan erfarenhetsutbytet.

Anmälan:

Anmäl dig via länken nedan, senast 12 juni.

Anmäl dig här

Vad händer med ett civilsamhälle som trasats sönder av krig och konflikt? Vad behöver man för att bygga upp det igen efter krigets slut? För den nystartade folkhögskolan i Vovchok, Ukraina, är svaret tydligt: folkbildning. Trots att det ryska anfallskriget pågår för fullt, planerar man redan nu för vad som kommer att ske ”efter segern” då man tror att folkhögskolorna kommer att spela en central roll för att åter bygga upp ett starkt civilsamhälle, lokalt och nationellt.  

Folkhögskolan och rörelsen för folkbildning i Ukraina är fortfarande ny och oerfaren. För att man ska kunna växa och stärkas långsiktigt behövs mer kunskap, fler erfarenheter och starka band med andra folkhögskolor som kan stötta upp. Solidaritet och samarbete är viktigare än någonsin.  

Vill du och din folkhögskola vara med och bidra till detta? Nu välkomnar vi till ett digitalt erfarenhetsutbyte för lärare som arbetar på folkhögskola med projektet CARE eller som på andra sätt arbetat med ukrainska deltagare och/eller är engagerad i solidaritetsrörelsen för Ukraina.

Vi diskuterar hur vi som folkhögskolor kan bidra till att stärka civilsamhället och folkbildningen i Ukraina. Hur kan vi samverka med folkhögskolorna som startats upp i Ukraina? Vad kan vi lära av varandra och hur kan vi skapa ytor för kollegialt delande? 

Program

  • Sergey Chumachenko, rektor på folkhögskolan Vovchok i Ukraina berättar om folkbildningens roll i Ukraina
  • Anastasia Nekrasova, Ukrainian bildung network och Irina Maister Bergman, rektor på Mångkulturella folkhögskola samtalar om utmaningar och möjligheter att stärka civilsamhället i Ukraina.
  • Sunderby folkhögskola berättar om arbetet på skolan utifrån olika perspektiv.
  • Diskussion och erfarenhetsutbyte.

Kontakt 

Har du frågor eller funderingar? Kontakta gärna Lina Remnert, lina.remnert@sverigesfolkhogskolor.se