Folkhögskolornas aktiviteter under Climate action week

Under Climate action week var många folkhögskolor engagerade och anordnade olika aktiviteter. Här är några av de som uppmärksammade klimatfrågan.
Uppdaterad: 9 oktober 2019

Liljeholmens folkhögskola

Allmän kurs grund och påbyggnad hade en temavecka om klimatkrisen den 23-27 september. De hade gemensamma lektioner och valbara stationer. Veckan avslutades med en manifestation i byn. Här kan du läsa mer om klimatveckan på Liljeholmens folkhögskola.

Bygge av bihotell

Södra folkhögskolan i Helsingborg

På Södra folkhögskolan i Helsingborg hade deltagarna aktiviteter under hela veckan. Midia Osman Taha, lärare på skolan berättar:

- Först studerade vi och läste artiklar om miljö, vi delade med oss av kunskapen som vi hade lärt oss. Vi gjorde ett test på Klimatkontot som visar hur man själv påverkar klimatet. På sociala medier har vi publicerat inlägg om vilka miljöfrågor som vi tycker är viktiga och hur vi kan utgå från oss själva. Vi avslutade med att ha en tyst manifestation med plakat.

Malmös lokala tidning - Greta-effekten: Intresset för miljöstrejk större än någonsin

Helsingborgs dagblad – Man måste ut för att väcka mer uppmärksamhet

Deltagare från Södra folkhögskolan har klimatmanifestation

Nedan fler aktiviteter som planerats under Klimatveckan på folkhögskolor runt om i landet

Nyköpings folkhögskola klimatstrejkar

– Nyköpings folkhögskola vill ta en aktiv del i Nyköpings omställning till ett hållbart samhälle. Hållbarhetsfrågor ingår som en självklar del i alla våra utbildningar och vi stöttar därför helhjärtat skolstrejkarna och fridaysforfuture, säger Eva Ogenborg på Nyköpings folkhögskola.

Klockan 11.15 den 27 september ansluter skolans deltagare till de klimatstrejkande unga på Stadshustrappan i Nyköping.

Härnösands folkhögskola dansar i plast

Härnösands folkhögskolas danslinje "New Education for Contemporary Dance" kommer att dansa på Stora torget 27/9 iklädda insamlad plast.

Kalix folkhögskola minskar matsvinnet

Kalix folkhögskola anordnar en manifestation för klimatet med deltagarna på Allmän kurs fredagen den 27 september. Inför klimatveckan har de också börjat med anpassningar för bättre hållbarhet i skolan, bland annat genom en kampanj för att minska matsvinnet.

Hjälmareds folkhögskola startar nationellt upprop till alla lärare

Hjälmareds folkhögskola har skapat en facebookpost och två hashtaggar för alla lärare som vill delta och sprida. Målet är att sprida budskapet att folkhögskolornas lärare i hela landet manifesterar för klimatet.
Lärare för klimatet - facebookpost.

Nytt klimatnätverk i Stockholm

Elva folkhögskolor i Stockholmsområdet har gått ihop i ett gemensamt klimatnätverk, som under förra veckan anordnade två gemensamma klimatdagar. Läs om det här.

Manifestation fredag den 27 september

I Stockholm inleds manifestationen den 27/9 med en samling med talare och artister och efter det blir det ett demonstrationståg. På manifestationen kommer talarna att representera fyra olika perspektiv/grupper: forskare, de som har direkt drabbats av konsekvenserna av klimatkrisen (som samer och brandmän), fackliga organisationer och religiösa samfund.

Runö folkhögskola går tillsammans

Runö folkhögskola går hela skolan tillsammans och lyssnar på tal och musik och sen är det frivilligt att gå med i demonstrationen efteråt. Det blir en del av skoldagen och arbetsdagen.

Stadsmissionens folkhögskola på Mynttorget

På Stadsmissionens folkhögskola kommer hela skolan att delta under manifestationen på Mynttorget under den globala Skolstrejken för klimatet den 20 september kl 13-14, som en del av undervisningen i samhällskunskap. Sedan är det frivilligt för deltagarna att vara med under själva klimatmarchen.

– Under Storstrejk för klimatet fredagen den 27/9, som riktar sig till vuxna och arbetstagare, kommer skolan att vara stängd på eftermiddagen som en markering av hur otroligt viktig vi tycker att klimatfrågan är. Efter Klimatdagarna har vi märkt ett större intresse och engagemang för frågorna både hos deltagare och personal och vi hoppas att många av båda kategorierna kommer att vara på plats och kommer också uppmuntra till detta, säger Karin Jacobson på Stadsmissionens folkhögskola.

Folkbildande klimataktiviteter på skolorna

Många av Stockholmsskolorna ingår i det nystartade klimatnätverket och arbetar aktivt med klimatfrågan.

Peter Forsberg på Runö folkhögskola berättar:
– Vi var med tillsammans med flera andra folkhögskolor och ordnade två temadagar om klimatet för att deltagarna och lärarna ska förstå vad det handlar om. Tidigare, under förra läsåret, har jag med mina grupper i Naturkunskap och Natur bas gjort studiebesök hos Fridays for Future och de har fått intervjua unga och vuxna deltagare och skriva om det. Efter det har de själva velat delta när det har varit större globala manifestationer.

– På Birkagårdens folkhögskola har vi lagt in två lektioner i veckan för alla på Allmän kurs då de läser Agenda 2030. Agendan ger ett bra ramverk och inom ramen för Agendan har vi valt att särskilt lyfta frågan om klimatet och om biologisk mångfald. Förra året, innan vi hade lektioner varje vecka så hade vi temavecka Agenda 2030 samt firade biologiska mångfaldens dag, säger Karin Ekstrand på Birkagårdens folkhögskola i Stockholm.